Powered by Blogger.
RSS

Makanlah MAK!

A very nice story to be shared... Semoga kamu2 dan juga saya mndpt 'sesuatu' dr kisah ini.. InsyaAllah


"Malam itu saya lihat ibu membuka penutup tin yang diletakkan di penjuru rumah.Ibu menggocang-goncang dan meraup butiran beras di dalam tin itu.Hanya ada dua tin susu sahaja yang masih berbaki.Beras sudah hampir habis rupanya....Pada siapa ibu hendak mengadu?Ayah?Saya tahu,ibu tidak mahu memikirkan perkara itu.

"Ibu mengerling ke arah kami yang masih belum makan.Saya lihat ibu ambil sedikit beras dari dalam tin susu itu,kemudian masukkanya ke dalam periuk.Air dituangkan sehingga penuh.Setelah hampir setengah jam,ibu masukkan ke dalam sepuluh buah pinggan yang sudah tersedia.

"Bubur nasi itu berasap.Seorang demi seorang anaknya dipanggil sehingga adik kami yang paling bongsu.Makanlah kami sepuluh beradik ini sehingga pinggan lincin bersih.Malam itu kami tidur dengan nyenyaknya.

"Pagi,kami bangun untuk bersarapan dan saya perhatikan,ibu menyalakan api untuk memasak.Ibu mengambil baki beras di dalam tin susu.Sekali lagi ibu membuat bubur yang cair.

"Seperti semalam juga,kami menghirup bubur sehingga habis.Bubur itu walaupun cair,saya rasakan begitu enak sekali.Kami mengadu tidak cukup tetapi saya lihat ibu menyibukkan dirinya membasuh pinggan dan periuk.Ibu seperti tidak mahu melayan permintaan kami.

"Tengah hari itu pun bergitu.Bubur nasi yang cair untuk kami sepuluh beradik.Setiap kali waktu makan,saya perhatikan ibu pasti menadah tangan bersyukur anak-anaknya tidak kebuluran.Mungkin ibu bersyukur hari ini kami dapat menyambung nyawa untuk sehari dua.Mungkin juga ibu bersyukur kerana,walaupun hidup miskin dan susah,tetapi kami tidak meminta-minta.Kemudian, saya lihat ibu berpaling ke belakang .

"Masuk hari ketiga,kakak yang sulung memandang ke arah ibu yang sedang duduk membelakang kami adik-beradik.Saya tidak menyangka,seperti saya,kakak juga perasan ibu akan membelakangkan kami semasa menikmati bubur cairnya.Yang kedengaran hanya bunyi sudu bersentuhan dengan mangkuk.

"Saya tidak tahu kenapa.Adakah ibu mahu makan sendirian dan tidak mahu diganggu?Atau,tidak sampai hati untuk menetap wajah kami yang sedang kelaparan?

"Pelahan-lahan kakak mengengsotkan badanya mendekati ibu.Alangkah sedihnya kakak apabila melihat rupa-rupanya ibu hanya melaga-lagakan sudu di dalam mangkuknya yang sebenarnya kosong.Tiada sebutir bubur nasi pun di dalam mangkuk ibunya!

"Kakak segera berbisik kepada kami yang duduk di sekelilingnya.Adik-adik yang lain turut berbisik cerita yang sama sehingga kepada yang bongsu.Kemudian kami seramai sepuluh beradik sepakat menghadiahkan sesudu bubur nasi untuk ibu.

"Kami sedih.Kami tahu ibu sedang kelaparan,tetapi ibu tidak mahu memberitahu kami.Ibu berkorban untuk kami,ibu sengaja melaga-lagakan sudunya dengan mangkuk bagi membohongi kami seolah-olah ibu juga sedang menikmati bubur nasi yang dimasaknya.

"Setelah semua menghadiahkan sesudu bubur,saya lihat kakak mengengsot mendekati ibu.Kemudian kakak menghulurkan semangkuk bubur cair yang kami kongsi bersama tadi.

‘Makanlah mak!"kata kakak,perlahan.

"Ibu berpaling memandang kakak.Tanpa menyentuh mangkuk yang dihulurkan,ibu bingkas bangun,kemudian terus berlari ke bilik dan menutup pintu.Kami hanya mampu melihat titisan-titisan air mata ibu berciciran di lantai di sebalik pintu bilik..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...